Kako lahko z dviganjem prostih uteži klestimo kilograme

TežkokategornikiKaj lahko narediš za svoje zdravje in kondicijo, če spadaš med ljudi s čezmerno telesno težo, ...

 

ne želiš pa razmišljati o kakršnem koli odrekanju ali naporih, pri katerih se zahteva, da izpustiš dušo?

Veliko je znanega in napisanega o načinih hujšanja za tiste, ki jim težave delajo odvečni kilogrami. Tudi zdravniki opozarjajo na veliko zdravstvenih tveganj, ki se jim izpostavljaš, metabolični sindrom je namreč resna grožnja zdravju, dobremu počutju in dolgemu življenju.

Ah ja, saj vse to veš in razumeš, ampak kaj, ko je milijonkrat lažje ne narediti nič, kot se podvreči trpljenju, kakršnega je mogoče z nekaj kliki miške najti na videoposnetkih zgodb o uspehu tistih, ki so našli motivacijo za tovrstno odrekanje. Že sam pogled na tisto skakanje in potenje te hitro odvrne in takrat ni drugega, kot da proti svoji volji hitro odpreš novo vrečko junk hrane ... Ja, a ni potem boljše, da – preventivno – raje sploh niti ne pomisliš na trpljenje ob vadbi in pusto, brezokusno žagovino, servirano na krožniku tistih, ki se podajo na to grozno shujševalno pot?
Težek si. Začni premikati težke stvari.

No, ni vse tako črno. Kot prvo, že to, da si se zredil, pomeni, da se je ob povečanju tvoje telesne mase po vsej verjetnosti povečala tudi tvoja pusta masa. Ta lahko tvori tudi do 25 odstotkov pridobljene teže. In konkreten del te puste mase tvorijo mišice. Ni slabo za začetek, kajne?

»Škoda, da nam nihče v šoli ni približal, da je tudi dviganje uteži lahko šport,« je nekoč povedala moja varovanka, ki je želela shujšati, ob tem pa se je neskončno zaljubila v dvigovanje težkih bremen. Ni edina, ki je v odrasli dobi vzljubila dvigovanje uteži, mimogrede. Naredi preprost test: poglej si fizionomijo različnih športnikov. Nekateri so drobni in suhi, drugi so nekje vmes, tretji pa bi že težko zadovoljili standarde nominalno zdrave telesne teže. Med njimi so tudi takšni, ki so vsaj malo okrogli. Kaj ti to pove? Nehaj se ukvarjati z mislijo, da bo treba pri tvojem iskanju bolj zdravega življenjskega sloga do onemoglosti poganjati kardionaprave. Preprosto, poišči šport, ki ti ustreza. Poišči klub, kjer so predani dvigovanju prostih uteži in še posebej olimpijskemu dvigovanju uteži. Pusti se presenetiti.
Mimogrede: ali veš, da je dvigovanje uteži po statistikah eden izmed športov z najmanj poškodbami? Spomni se tega, ko bo kateri od prijateljev zgrožen nad tem, da se ukvarjaš z nevarnim kvihtanjem, medtem ko bo on že tretjič v pol leta šepal s poškodovanim gležnjem, ki se je zvil pri – menda nenevarni – košarki.
Ampak jaz sem ženska!

Ne skrbi, premikanje težkih bremen je tudi ženski šport. Ženske so velikokrat zaskrbljene nad tem, da bodo zaradi dviganja uteži postale masivne, možačaste in izgubile svojo ženstvenost. Vendar je treba vedeti, da moški – možačasti – videz povzročajo androgeni hormoni. Pri ženskah so količine androgenih hormonov v primerjavi z moškimi zelo majhne. Torej? Kar brez skrbi.

Sploh pa kot ženska nujno potrebuješ trening za razvoj moči. Takšen trening pomaga povečevati gostoto kosti (kar je preventiva proti osteoporozi), izboljšuje integriteto veznih tkiv in sposobnost mišic, da opravijo težko delo, poleg tega pa pomaga izboljšati bazalni metabolizem (porabo energije v mirovanju). Ena verjetnih posledic tvoje vadbe je tudi manjša možnost za nastanek diabetesa tipa 2. In končni rezultat? Bolj sposobna boš na vseh področjih življenja.
V redu, tole z utežmi mi je všeč. Toda dobri hrani se ne bom odrekel.

Kdo pa pravi, da se je treba? Si že slišal za paleoprehrano? Priporočam, da preizkusiš katerega od tovrstnih receptov, med njimi najdeš tudi marsikaj za dušo. Hkrati pa vedi, da se bodo že majhne spremembe v prehranskih navadah zelo obrestovale. Ob tem bo lahko že manjša izguba odvečne teže (približno 10 odstotkov) pomembno izboljšala dejavnike tvojega zdravja, kar je točno tisto, kar zares iščeš. Začni počasi. Zmanjšaj energijski delež ogljikovih hidratov ter sočasno povečaj delež beljakovin in maščob. Ne boš lačen in vendar boš tako hitro izboljšal kar nekaj metaboličnih dejavnikov, kot sta krvni sladkor in raven inzulina. Ko bo telo začelo porabljati glikogenske zaloge in se bo z njimi začela sproščati odvečna voda iz telesa, se bo izboljšal tudi izkoristek maščob v telesu ‒ med drugim tudi njihovo izgorevanje. Volk sit in koza cela, juhej!
Funkcionalno telo in dobra družba.

Ogromno mnenj je o tem, kaj je dobra telovadba. Po mojem mnenju se prava in človekovi genetski strukturi najprimernejša telesna vadba dogaja v vsakdanjem svetu: to so tek, plezanje, dviganje in premikanje tako sebe kot različnih bremen. Kot vidiš, je pri tem edino merilo funkcionalnost. Sama zelo rada poudarim, da je seštevek tvoje učinkovitosti ob raznovrstnih vajah v razmerju do tvoje telesne teže dober pokazatelj tvoje funkcionalnosti.

Ni potrebe za slabo vest zaradi teka in uživanja v hrani. Kot vidiš, je mogoče z nekaj preprostimi dejanji začeti spreminjati svoje življenje. Pri tem pa ti priporočam, da poiščeš družbo somišljenikov, saj bo družbeni dejavnik oziroma tvoje dobro počutje v krogu ljudi, ki – tako kot ti –  dvigujejo uteži, se prehranjujejo po načelih paleoprehrane in težijo k zdravemu življenju, najboljše zagotovilo, da bo izbrana pot postala in ostala tvoja.
Vir: http://www.maxximum-portal.com/Huj%C5%A1anje/Motivacija/2/22/1029/22/Te%C5%BEjekategorniki_-_kako_lahko_z_dviganjem_prostih_ute%C5%BEi_klestimo_kilograme/

Deli z ostalimi