Chia semena

chia semenaChia semena so uporabljala že stara ljudstva Južne Amerike. Chia semena so polna proteinov, kar pomeni da vsebujejo vse pomembne aminokisline pomembne za človeka.

Podobno zvrst proteinov najdemo v govejem mesu, ki ima nizko vrednost glicerina ter s tem ne vpliva na spreminjanje vrednosti inzulina v telesu. Semena so bogata z vitamini B, kot tudi železomkalcijem, cinkom, vlakninami, antioksidanti. Najnovejše raziskave pa nakazujejo tudi na lajšanje alergij, zniževanje krvnega tlaka in zmanjšuje možnost obolenja za srčnimi in kardiovaskularnimi boleznimi (Harvard Medical School in International Journal of Sport Nutrition and Exercise Matabolism).

Chia semena uspešno pomagajo

pri izgubi telesne teže brez stradanja

uravnavajo sladkor v krvi

preprečujejo divertikulits

zavirajo apetit

dodajo okus jedem in pijačam

upočasnujejo procese staranjachia semena izdelek

Uporaba chia semen v kuhinji

Semena Chia lahko dodate h kosmičem ali pa jih zmešate z jogurti, smoothieji, omakami ali solatami. Uporabimo jih lahko kot želirno sredstvo. Pred uporabo jih namočite v vodi ali drugi tekočini (npr. sok, mleko) za 10 minut. Žlica semen chia nadomesti eno jajce pri peki. Lahko se jih uporabi pri pripravi brezglutenskega kruha (5%).

Recepti

Smoothie

Dodajte chia semena smoothie-jem in dobili boste zgoščen napitek.

Jajca

Namesto enega jajca lahko uporabite žlico chia semen. 1 žlico semen zmešajte s tremi žlicami vode in pustite 20 minut. To lahko uporabite namesto uporabe jajca pri peki kruha in slaščic.

Puding

¼ skodelice chia semen zmešamo s skodelico mleka (uporabite lahko kokosovo, sojino, čokoladno, mandljevo, vanilijevo mleko). Zmes pustite stati 30 minut in z vilicami premešajte vsakih 5 minut. Po želji lahko dodamo limono (naribano), bučke, jagode – priporočamo Acai jagode!

Želeji

¼ skodelice chia semen zmešamo z dvemi skodelicami sadja in sladkamo po želji. To pustimo za 30 minut in dobimo okusno sladico.

HUJšANJE in chia semena

Chia semena so zaradi velike vsebnosti proteinov in ostalih zdravih sestavin primerne za vse vrste diet. Uporabite jih lahko pri beljakovinski dieti, diete brez ogljikovih hidratov,...

Športniki in chia semena

Chia semena so primerna za vse, ki se ukvarjajo s športom. Uporaba chia semen poveča vzdržljivost in lajša fizične napore. 

Deli z ostalimi