Vaje po porodu. Kako se znebiti trebuha po porodu?

Vaje po porodu

Poporodno obdobje je zgodba zase in to ve vsaka mamica, ki že ima porod za seboj. Priznaj, da bi bilo super, če bi mamice imele čarobno palčko, s katero bi zamahnile in že bi imele postavo, ki smo jo imele pred porodom! Torej bile bi vitke, imele lepo oblikovane mišice, naš trebuh pa bi bil po porodu brez tiste nadležne kože, ki tako zelo skazi naš videz. Da ne govorim o urinski inkontinenci, bolečinah v hrbtenici, prolapsu medeničnih organov ipd. Realnost pa je žal še kako drugačna od zgoraj opisanega in brez izjeme ne obstaja mamica, ki bi že takoj po prihodu iz porodnišnice brez telovadbe po porodu imela izklesan trebuh brez vloženega truda.

Poporodno obdobje je huda preizkušnja za mamico, predvsem mentalna, saj bi vsaka novopečena mamica rada ekspresno prišla do predporodne postave. Da ni vsaka vadba po porodu ustrezna ter da hujšanje po porodu lahko prinese več škode kakor koristi, pa se boš lahko prepričala v nadaljevanju.

Vaje po poroduIskreno mi povej ali poznaš kakšno mamico, ki je na dolgi rok držala DIETO, kjer je prepovedanih 3/4 živil, ki jih dnevno sicer uživamo, kjer ni ne kruha, ne ostalih izdelkov iz žit, kjer je prepovedano celo sadje, da o sladkorju niti ne govorim. Pozabi takšne DIETE, saj takšno hujšanje po porodu zate enostavno ni zdravo. Večina modernih diet je zasnovanih tako, da sta na jedilniku samo pusto meso in zelenjava, nihče pa se ne vpraša, ali je takšen način življenja za mamico po porodu sprejemljiv? Kakšne posledice bo takšen življenjski slog pustil na laktacijo in kasnejše dojenje? Ali nemara ne bi bilo bolj smiselno mamico pripravit na to, da začne s pravilno in ustrezno vadbo po porodu in ustvari močno in zdravo telo brez bolečin?  Moje mnenje je vsekakor DA! Ekstremi nasploh v življenju niso najbolj optimalni, saj telo na dolgi rok izčrpavajo, mamice pa so sploh predstavljajo posebno skupino, ki jim energije kar že kronično primanjkuje, zato si jo morajo vsak dan z ustreznim življenjskim slogom znova znati ustrezno zagotavljati.

Da se razumemo - jasno, da ne bo nič od HUJšANJA po porodu, če boš vsakodnevno jedla kruh, sladkarije, čipse in pila na litre sladkanih pijač. Tem živilom se je potrebno v večini odpovedat in jih nadomestit z zdravimi alternativami, ki pa jih je na srečo danes na voljo več kot dovolj - in ko nam takšen način prehranjevanja pride v kri, potem sploh ni več nobenega problema.

In da ne izgubim fokusa tega prispevka, se bom sedaj osredotočila še na drugi dejavnik, ki je poleg uravnotežene prehrane po porodu enako pomemben in sodi v tvojo poporodno spremembo življenjskega sloga – telovadba po porodu. Najprej te prosim, da vaje po porodu ne iščeš na spletu ali celo na socialnih omrežjih, saj si boš z njimi pridelala več škode kot pa koristi. Zavedaj se, da napačna vadba po porodu lahko vodi v marsikatero nevšečnost in bolečine, kronično pa celo v poškodbe, zato ne varčuj prihrankov, ko se gre za to kako kvalitetno vadbo si boš izbrala, pač pa si raje najemi strokovnjaka za vaje po porodu, ki ti bo individualno in ciljno zastavil tvoj trening. Zavedaj se, da te bo zgolj takšen princip vodil do rezultatov, ki jih sama želiš!

Največji problem je ta, da mamice v izjemni želji po čim hitrejšem hujšanju  same najdejo telovadbo po porodu, pri čemer pa vse skupaj nima nekega smisla - zakaj ne?

  •  Ker na tak način ne boš dosegla želenih rezultatov;
  •  Ker si z nepravilno vadbo po porodu lahko narediš več škode kot pa koristi in
  •  Ker boš ob izostanku vidnih rezultatov hitro obupala.

Dobra novica pa je ta, da se vsako telo po porodu da spravit v red, pomembno pa je predvsem, da se zavedaš, da ni vse povezano s čim hitrejšim HUJšANJEm po porodu, ampak je predvsem pomembno to, svoje telo narediš močno, zdravo, funkcionalno, brez težav in brez bolečin. To je konec koncev tisto, kar je najbolj pomembno in ne zgolj to, da po porodu lahko zapneš tiste najbolj hude kavbojke, ki si jih nisi spravila nase že od konca srednje šole?

Vir: https://www.fitformula.si/vaje-po-porodu

Deli z ostalimi