Zakisanost telesa - Acidoza

O zakisanosti telesa oziroma acidozi govorimo takrat ko se v telesu poruši kislo bazično ravnovesje. To je bodisi zaradi vnosa velikih količin kislih snovi v telo ali pa njihova povečana proizvodnja v telesu. Zakisanost telesa lahko enostavno preverimo z merjenjem našega pH-ja. Če je ta prekisel, potem imamo težavo z zakisanostjo telesa.

V tem primeru telo začne vzpostavljati obrambne mehanizme za preprečitev vstopa kislim snovem v naše vitalne organe. Za naše telo je to veliko trdega in napornega dela za razstrupljanje telesa. S tem telo skuša zaščititi celice in njihovo okolje pred strupi. Vendar pa zaradi današnjega načina življenja in kisle prehrane to v večini primerov žal ni mogoče.

pH vrednost telesa

Ustrezna vrednost pH v telesu je zelo pomembna za naše zdravje. Lestvica pH sega od 0 (najbolj kislo) in vse do 14 (bazično). Idealna vrednost pH v telesu je 7,3.


Kaj povzroča zakisanost telesa?

Vzpostavljeno kislo okolje v telesu je idealno za razvoj bakterij. Najbolj so problematične črevesne bakterije, ki vsebujejo ogromno toksinov. Te prehajajo v krvni obtok in se tako toksične snovi širijo po celem telesu. Posledica povečane stopnje toksinov v telesu je nastanek številnih bolezni:

Rak (povečajo se prosti radikali v telesu)

Srčno žilne bolezni

KANDIDA

Artritis

Osteoporoza

Hormonske spremembe

Žolčni kamni


Vzroki za zakisanost telesa

V prvi vrsti štejemo nepravilno in nezdravo prehrano. Ta danes vse preveč temelji na hitro pripravljeni hrani, katera je v večini primerov kisla. Živila bi morala biti na krožniku v razmerju 80% bazičnih in 20% kislih. Današnja prehrana pa ima ravno obratno razmerje. Posledica tega je pomanjkanje MINERALOV in VITAMINOVKalcij mora telo tako zaradi zakisanosti celic in tkiv črpati iz zob in kosti. Pomanjkanje MINERALOV in VITAMINOV moramo nadomestiti z drugimi viri - najbolje z uporabo prehranskih dopolnil - Spirulina je ena izmed najboljših opcij.

Zakisanost telesa simptomi

Znaki zakisanosti telesa se pojavljajo kot:

Glavoboli

Utrujenost

Depresija

Napihjenost

Zaprtje

Slab imunski sistem

Zmanjšanje koncentracije


Kako zmanjšati zakisanost telesa

Zakisanost telesa je moč pozdraviti le z zdravo prehrano. Nekateri takšen način prehranjevanja imenujejo bazična dieta. Z naše vsakodnevne prehrane je tako potrebno izločiti:

Vsa živila živalskega izvora (meso, jajca, mlečni izdelki)

Škrob (testenine, kruh)

Rafinirani sladkor (sladice, sladki sokovi in gazirane pijače, med)

Priporočljivo je uživanje sadja in zelenjave ter pitja večjih količin vode. Voda bo s telesa izločila strupene snovi. Kašna je bazična DIETA si lahko preberet tukaj.

 

 

 

 

Deli z ostalimi