Kalcij

Kalcij

Absorpcija in zadržanje Kalcija v telesu je odvisno od zaužitja tega pomembnega minerala, kot tudi drugih faktorjev. Naše telo pridobi 20 do 40 odstotkov Kalcija iz prebavnega traku, ki ga pošlje v krvni sistem. Ta številka se drastično poveča v obdobjih rasti, ko je zahteva po mineralih ogromna. Absorpcija Kalcija je odvisna tudi od zdravega želodca in črevesja, kot tudi primerne zaloge vitamina B12, D, C in fosforja.

Pomen kalcija

Kalcij je izjemnega pomena za pravilni razvoj kosti in zob, delovanje srca in mišic,obenem pa spodbuja razvoj encimov in prebavnega procesa. Izjemno pomemben je v obdobju nosečnosti in sicer zaradi pravilnega razvoja zarodka, nastajanje materinskega mleka ter njenega telesa. Kalcij pospešuje zdravljenja kot tudi spodbuja hitrejši pretok informacij po tkivih za pravilno delovanje telesa.

Simptomi pomanjkanja kalcija

V primeru pomanjkanja kalcija pri večini ljudeh opazimo bledoličnost, apatičnost in utrujenost. Poleg pomanjkanje tega minerala spreminja strukturo kosti in mišic. Potenje okoli predela glave tudi v hladnem vremenu je najbolj očiten znak pomanjkanja kalcija pri vseh starostih. Povzroča porozne kosti, razpad zobovja, palpitacijo srca, mišične krče, nespečnost in razdražljivost.

 

Kalcij v prehrani

Kalcij lahko zlahka pridobimo z regulirano prehrano. Največ ga najdemo v:

  • Mleku, ki je najpomembnejši vir kalcija, ki ga lahko neposredno zaužijemo
  • Zeleni zelenjavi kot so radič, lovorika, zelena repa, cvetača, kot tudi v semenih gorčice, posušenem kokosu in mandljih
Deli z ostalimi