Magnezij

Magnezij

Vso človeško tkivo vsebuje sledi magnezija. Večinoma ga najdemo v kosteh v kombinaciji s fosforjem in ogljikom. Pomembno vlogo igra predvsem v poletnih vročicah, saj umirja in ohlaja telo. Njegova absorpcija se zgodi v malem črevesju, kjer pa tekmuje z Kalcijem in lahko zmanjša njegovo zalogo v telesu in obratno.

Pomen magnezija

Kot omenjeno magnezij skrbi za sproščeno živčevje telesa in je zato pomemben za vso telesno dejavnost. Ob enem aktivira večino encimov, ki so povezani s prebavljanjem ogljikovih hidratov, maščobe in proteinov. Pomemben je tudi za učinkovito uporabo vitamina B in E v telesu, skupaj s kalcijem, natrijem in kalijem pa ohranja tekočino in ravnotežje elektrolitov. Ta mineral je pomemben za tvorbolecitina, ki preprečuje nastanek celulita.

 

Znaki pomanjkanja magnezija

Kronična klinična obolenja kot so sladkorna bolezen, ledvična obolenja, alkoholizem, obolenja ščitnice  lahko povzročijo pomanjkanje magnezija v telesu. Primanjkovanje tega otežuje delovanje ledvic ter povzroča ledvične kamne, mišične krče, srčne kapi, epileptične napade, razdražljivost, depresijo in zmedenost, neučinkovit proteinski metabolizem in kožne gube. Dolgoročno pomanjkanje magnezija povzroči tudi pomanjkanje kalcija in kalija, kar povzroča nove težave.

Magnezij v prehrani

Magnezij lahko zlahka pridobimo iz hrane, saj je del klorofila v zelenih rastlinah. Dobri drugi viri so oreščki, soja, jabolka, fige, limone, breskve, mandlji, rjavi riž ter sončnična in sezamova semena. Žitarice in zelenjava prispevajo do dve tretjini magnezija v telesu.

 

Deli z ostalimi