Vitamini

Kaj so vitamini?

Vitamin je organska z ogljikom bogata kemijska sestavina, ki jo telo potrebuje v zelo majhnih količinah za normalno rast, ustvarjanje energije v toku prebavnega traku in zdravega imunskega sistema. vitamini so izjemnega pomena za tvorjenje encimov in hormonov, ki so nujno potrebni za normalno delovanje našega telesa. Pomembno je pridobivanje teh VITAMINOV iz hrane ali prehranskih dopolnil, saj jih ne moremo tvoriti v telesu.

Poznamo 13 VITAMINOV, za normalno delovanje pa potrebujemo prav vse. Ob enem se moramo zavedati, da vitamini niso hrana ali njeno nadomestilo. V našem telesu dnevno poteka na tisoče kemijskih reakcij v naših celicah, za kar telo potrebuje vitamine in minerale. Vitamine tako delimo v dve skupini.

vitamini topni v maščobah

vitamini, ki so topni v maščobah so večinoma shranjeni v maščobnih tkivih in jetrih. vitamini A, E, D in K se raztapljajo v maščobah in ne v vodi. Shranjevanju teh VITAMINOV v maščobah pomeni, da ne potrebujemo nove redne dnevne doze. Po drugi strani pa moramo biti previdni, saj nasičenje teh VITAMINOV v maščobnem tkivu lahko povzroča težave.

Vodotopni vitamini

Vodotopni vitamini prav zaradi te lastnosti ne morejo dolgo obstajati v telesu in jih zato tudi ne moremo hraniti na zalogi, saj jih odvajamo iz telesa z vodo. Vitamin C in vsi tipi vitamina B so topni v vodi, zato moramo te dnevno dobiti s pravilno prehrano. Poleg tega so večje doze teh VITAMINOV neškodljive.

Izjemnega pomena je zavedanje pomembnosti VITAMINOV v telesu, ki izboljšujejo delovanje telesa in naše zdravje.

 

Deli z ostalimi